فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و سوم شماره 1 (بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا نیک خواه*، احمد یوسفی، مهرداد محلوجی، محسن آرزمجو، سید ذبیح الله راوری، محمد شریف الحسینی، محمدابراهیم پژومند، یدالله مروتی صفحات 1-12

    اثر متقابل ژنوتیپ × محیط به وسیله واکنش متفاوت ژنوتیپ ها به شرایط متغیر محیطی ایجاد می شود. توجه به این پدیده برای پیشرفت در اصلاح نباتات ضروری است، عدم توجه به آن موجب محدود شدن دقت برآورد عملکرد دانه می شود. در این تحقیق به منظور تعیین پایداری عملکرد و بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، تعداد بیست ژنوتیپ امیدبخش جو در سال های زارعی 81-1379 (به مدت دو سال) در هفت ایستگاه مناطق معتدل کشور شامل ایستگاه های تحقیقاتی کرج، کرمان، اصفهان، بیرجند، یزد، زرقان و نیشابور مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه واریانس مرکب بر روی عملکرد دانه تیمارها، اختلاف معنی دار برای اثر سال، مکان، اثر متقابل سال × مکان، ژنوتیپ و اثر متقابل سه جانبه ژنوتیپ × مکان × سال نشان داد. با توجه به معنی دار بودن اثر متقابل ژنوتیپ × مکان × سال جهت بررسی دقیق تر ژنوتیپ ها و تعیین پایداری عملکرد آن ها از روش های مختلف تجزیه پایداری استفاده شد. پارامترهای پایداری واریانس محیطی (Si2)، ضریب تغییرات محیطی (CVi)، میانگین مربعات انحراف از خط رگرسیون (Sdi2)، اکووالانس (Wi2)، واریانس پایداری (?i2)، واریانس درون مکانی (MS(Y/L)i)، ضریب تبیین (Ri2)، میانگین رتبه (`R) و انحراف معیار رتبه (SDR) و اثر متقابل ناشی از نامتجانسی در مقدار (SS(HV) i) و اثر متقابل ناشی از انحراف از همبستگی کامل و مثبت رتبه بندی ژنوتیپ ها در محیط (SS(IC)i) برای همه ژنوتیپ ها محاسبه شد. با توجه به معیارهای پایداری مورد استفاده ژنوتیپ های شماره 4 (Trompillo/L.Moghan) ، (Rihane -03) 13 و (Gustoe/Arar) 15 در اغلب روش های مورد مطالعه، پایداری مطلوب تری را نشان دادند، که این سه ژنوتیپ برای معرفی، به برنامه های به زراعی و آزمایش های تحقیقی - تطبیقی پیشنهاد شدند.

    کلیدواژگان: جو، پایداری، عملکرد، آماره های مختلف پایداری، اثر متقابل ژنوتیپ × محیط
  • پروانه برادران انارکی*، مسعود اربابی، رضا شفیعی آج بیشه صفحات 15-27
    کنه های تارتن دو لکه ای (Tetranychus urticae complex) از مهم ترین آفات بادنجان هستند. در این بررسی جمعیت تخم و مراحل فعال این کنه در شرایط آلودگی طبیعی و مصنوعی در برگ های بالایی و پایینی و میزان خسارت آن بر روی نه رقم بادنجان برای دو سال (1379 و 1380) در منطقه ورامین مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و هر تکرار شامل چهار ردیف بود و در هر ردیف ده بوته کاشته شد. با انجام نمونه برداری هفتگی از تیرماه الی آبان ماه، جمعیت کنه تارتن روی برگ های بالایی و پایینی گیاهان با استفاده از میکروسکوپ تشریحی شمارش شد. میزان خسارت کنه تارتن روی محصول ژنوتیب های بادنجان، با توزین ده میوه در سه تکرار به فاصله پانزده روز تعیین شد. نتایج محاسبات آماری در سال 1379 نشان داد بیشترین میانگین جمعیت کنه فعال روی برگ های پایینی به تعداد 8/37 و 86/46 کنه و روی برگ های بالایی به تعداد 19/27 و 08/38 کنه به ترتیب در آلودگی طبیعی و مصنوعی، روی رقم برازجان وجود داشت. از نظر آماری، جمعیت تخم و مراحل فعال کنه در سال 1380 فقط روی برگ پایینی در آلودگی مصنوعی در سطح 5 درصد معنی دار بود. بیشترین میانگین تخم و کنه فعال برای رقم امامی 905 و به تعداد 47/63 تخم و 94/170 کنه ثبت شد. در میان ژنوتیپ های بادنجان بیشترین و کمترین میزان خسارت کنه تارتن برای ارقام امامی 905 و قلمی ورامین به مقدار 42/69 و 86/12 درصد محاسبه شد که به عنوان حساس ترین و متحمل ترین ژنوتیب های بادنجان معرفی شدند.
    کلیدواژگان: بادنجان، ارقام، کنه تارتن دولکه ای، آلودگی، خسارت
  • هما صفایی*، بهرام منصوری صفحات 31-41
    در استان فارس بیماری پوسیدگی سیاه ریشه نخود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به خاکزاد بودن عامل بیماری استفاده از ارقام متحمل و یا مقاوم مناسب ترین روش مبارزه است. طی سه سال بررسی (1377 تا 1380)، واکنش 126 ژنوتیپ نخود موجود در بانک ژن و نمونه های جمع آوری شده از استان نسبت به قارچ Fusarium solani عامل بیماری در گلخانه و مزرعه مورد بررسی قرار گرفت.در آزمایش های گلخانه ای ژنوتیپ ها به همراه چهار رقم حساس به نام های پارس،هنر، هاشم و نمونه ای از سپیدان، درون گلدان هایی که خاک آن قبلا به طور مصنوعی آلوده شده بود کاشته شدند. برای هر ژنوتیپ چهار گلدان در نظر گرفته شد. در این آزمایش کلیه ژنوتیپ ها حساس تشخیص داده شدند. به منظور بررسی امکان وجود تحمل بین ژنوتیپ ها در شرایط مزرعه (Field tolerance)، قطعه زمین هایی با آلودگی یکنواخت در دو منطقه فسا و زرقان انتخاب و هر ژنوتیپ در دو خط دو متری به فاصله60 سانتی متر از یکدیگر کاشته شدند. بین هر چهار تا نه ژنوتیپ یکی از ارقام حساس کاشته شد. از ژنوتیپ های کشت شده در فسا ژنوتیپ های شماره 25، 41، 50، 51، 72، 90، 101 و 125 و در منطقه زرقان ژنوتیپ های شماره 9، 10، 13، 14، 25، 50، 51، 62 ، 78 و 79 حالت تحمل از خود نشان دادند. در سال سوم واکنش کلیه ژنوتیپ های متحمل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در قطعه زمینی آلوده در منطقه زرقان مورد بررسی مجدد قرار گرفت. در این بررسی نیز کلیه ژنوتیپ ها حساس تشخیص داده شدند. این بررسی نشان داد که 126 ژنوتیپ موجود در بانک ژن و نمونه های جمع آوری شده از استان فارس حساس به قارچ F. solani عامل پوسیدگی سیاه ریشه نخود هستند.
    کلیدواژگان: نخود، بیماری پوسیدگی سیاه ریشه نخود، واکنش ژنوتیپ ها
  • عباس رضایی زاد* صفحات 43-58
    به منظور یافتن ارقام متحمل به خشکی، انتخاب ارقام دارای عملکرد بالا و همچنین یافتن شاخص های مناسب جهت ارزیابی تحمل به خشکی در آفتابگردان، آزمایشی با شش ژنوتیپ (آذرگل ، آلستار، هیبرید مهر، رکورد، CMS 19*R256 وCMS 60/52*R82) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار از سال 1381 به مدت دو سال در ایستگاه اسلام آباد غرب اجرا شد. ژنوتیپ ها در قالب دو طرح جداگانه و مجاور هم کاشته شدند. در یکی از قطعات آبیاری معمول و در قطعه دیگر آبیاری در مراحل کاشت، غنچه دهی و گلدهی انجام شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی سبب کاهش شدید شاخص سطح برگ، عملکرد دانه، عملکرد روغن، قطر ساقه، ارتفاع بوته و قطر طبق می شود. در شرایط آبیاری کامل رقم های مهر و رکورد به ترتیب با 3908 و 3901 کیلوگرم و در شرایط تنش رقم های آذرگل و رکورد به ترتیب با 2850 و 2634 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین عملکرد دانه بودند. در این بررسی شاخص های GMP و STI بهترین شاخص ها برای ارزیابی تحمل به تنش خشکی ژنوتیپ ها در آفتابگردان تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، ژنوتیپ ها، تنش خشکی، شاخص های تحمل به خشکی
  • حمیدرضا فنایی*، حسین اکبری مقدم، غلام علی کیخا، محمدرضا نارویی راد، سیدسعید مدرس نجف آبادی سیدسعید صفحات 59-74
    به منظور بررسی اثر زمان برداشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام کلزا، در سال های زراعی 1381 و 1382 آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی زهک در زابل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت پلات در سه تکرار انجام شد.ارقام مورد بررسی دو هیبرید Hyola 308 و رقم ساری گل عامل اصلی و زمان برداشت در هفت سطح شامل T1 : برداشت در ده درصد تغییر رنگ دانه در خورجین های ساقه اصلی، T2 : برداشت سه روز بعد از مرحله اول، T3 : برداشت شش روز بعد از مرحله اول، T4 : برداشت نه روز بعد از مرحله اول، T5 : برداشت دوازده روز بعد از مرحله اول، T6 : برداشت پانزده روز بعد از مرحله اول و T7 : برداشت هیجده روز بعد از مرحله اول عامل فرعی آزمایش را تشکیل دادند. نتایج آزمایش حاکی از تفاوت معنی دار زمان برداشت بر تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد روغن بود. با تاخیر در زمان برداشت عملکرد دانه، تعداد خورجین در بوته و وزن هزار دانه کاهش نشان دادند. تیمار T3 در قیاس با تیمارهای T6 و T7 به ترتیب حدود 33 و 32 درصد برتری عملکرد داشت. ارقام مورد بررسی از نظر تعداد دانه در خورجین، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن اختلاف معنی داری نشان دادند. هیبرید Hyola 308 با میانگین 3553 کیلوگرم در هکتار نسبت به رقم ساری گل حدود 21 درصد افزایش عملکرد دانه نشان داد. درصد روغن زمان های برداشت از نظر آماری اختلاف معنی دار نداشت. تغییرات عملکرد روغن تحت تاثیر زمان های برداشت مشابه تغییرات عملکرد دانه بود. صفات اندازه گیری شده در ترکیبات مختلف تیمارها اختلاف معنی دار نشان ندادند. با توجه به نتایج، برداشت سه تا شش روز پس از ده درصد تغییر رنگ دانه (که مصادف با 30 تا 40 درصد تغییر رنگ دانه ها در خورجین های ساقه اصلی است) به همراه ارقام و هیبریدهای زودرس برای منطقه سیستان و مناطق هم اقلیم قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: کلزا، زمان برداشت، عملکرد دانه
  • کرم الله گودرزی الله* صفحات 75-85

    به منظور بررسی رابطه شاخص تعادل غذایی با عملکرد و خصوصیات کیفی انگور، و با هدف تعیین وضعیت تعادل عناصر غذایی در باغ ها و اثر آن بر کاهش عمکرد و کیفیت انگور منطقه، آزمایشی به مدت چهار سال در تاکستان های استان کهگیلویه و بویراحمد به اجرا درآمد. در این آزمایش ابتدا حد بهینه عناصر غذایی برای انگور تعیین و سپس نشانه های دریس (Diagnosis and Recommendation Integrated System: DRIS) برای عناصر مختلف و همچنین شاخص تعادل غذایی برای باغ های کم بارده محاسبه شد. در مرحله بعد، رابطه این شاخص با عملکرد و خصوصیات کیفی انگور، مشخص شد. نتایج به دست آمده نشان داد که رابطه ای منفی و معنی دار در سطح احتمال 1%، بین شاخص تعادل غذایی و عملکرد انگور وجود دارد. همچنین رابطه ای منفی بین این شاخص و خصوصیاتی چون میزان قند انگور، مواد جامد محلول (Total Soluble Solid: TSS) و نسبت TSS/TA وجود دارد که مورد آخر در سطح احتمال 5% معنی دار بود. رابطه بین شاخص تعادل غذایی و اسیدیته کل (Total Acid: TA). مثبت ولی معنی دار نبود. در مجموع، نتایج حاکی از بالا بودن شاخص تعادل غذایی و نشان دهنده عدم تعادل عناصر در باغ ها بود که خود یکی از مهم ترین عوامل کاهش عملکرد و کیفیت انگور منطقه است.

    کلیدواژگان: انگور، شاخص تعادل غذایی، عملکرد، خصوصیات کیفی
  • یونس مستوفی یونس*، حنیفه سیدحاجی زاده، علیرضا طلایی، سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی صفحات 87-99
    یکی از عوامل موثر در کاهش عمر انباری سیب وجود اتیلن در محیط نگهداری میوه است. به منظور حفظ کیفیت و افزایش عمر انباری سیب های زودرس گلاب کهنز آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها شامل سه دمای متفاوت (1، 4 و 20 درجه سانتی گراد)، دو ترکیب گازی (ترکیب گازی اول: O2 3% + CO2 2% و ترکیب گازی دوم: (O2 1% + CO2 4%) و دو نوع پوشش (پلی اتیلن و پلی پروپیلن) بود. در طول مدت نگهداری در هر چهارده روز یک بار پارامترهایی از قبیل سفتی بافت، مقدار مواد جامد محلول،pH ، EC ، شاخص طعم میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون و مقدار تولید اتیلن اندازه گیری شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که مقدار تولید اتیلن در دمای 1 درجه سانتی گراد کمتر بود. میوه های بسته بندی شده در 1 درجه سانتی گراد، ترکیب گازی دوم و پوشش پلی پروپیلن، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، طعم و سفتی خود را بهتر از سایر تیمارها حفظ کردند. در طول دوره انبارداری مقدار pH و طعم میوه روند افزایشی و مقدار مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون روند کاهشی نشان داد و این تغییرات نسبت به میوه های شاهد با سرعت کمتری اتفاق افتاد. اعمال تیمارهای مختلف نشان داد که بسته بندی در اتمسفر تعدیل یافته باعث افزایش ماندگاری و کندتر شدن سرعت نرم شدن میوه در مقایسه با میوه های شاهد شد.
    کلیدواژگان: سیب گلاب کهنز، بسته بندی در اتمسفر تعدیل یافته، اتیلن، کیفیت، عمر انباری
  • احمد ارزانی* صفحات 101-112
    نشانگرهای مولکولی ابزار ارزشمندی برای به نژادی گیاهان و به ویژه شناسایی ژرم پلاسم و انتخاب غیرمستقیم هستند. انتخاب به کمک نشانگر (Marker-Asisted Selection: MAS) برای مقاومت به آفات و بیماری ها و صفات مرتبط با کیفیت برخی گیاهان زراعی به عنوان بارزترین مثال به کارگیری روتین MAS در طرح های به نژادی مطرح است. با این حال کاربرد عملی نشانگر مولکولی معلوم کرده است که موفقیت در MAS به عواملی از جمله اساس ژنتیکی صفت مورد نظر، تعداد افراد (بوته ها) مورد تجزیه و تحلیل و زمینه ژنتیکی که ژن هدف به آن انتقال خواهد یافت، بستگی دارد. در این مطالعه با بهره گیری از داده های واقعی، کارایی (AMAS) و دقت (EMAS) انتخاب به کمک نشانگر با استفاده از نشانگرهای ریز ماهواره (SSR) پیوسته به ژن مقاومت به شته روسی (Dn4) و رنگ گلوم (Rg2) در گندم مورد ارزیابی قرار گرفت. دو نشانگر Xgwm337 و Xgwm106 احاطه کننده ژن Dn4 مستقر بر روی بازوی کوتاه کروموزوم 1D گندم با فاصله 9.5 cm و9.2 cm قرار دارند. دقت و کارآیی انتخاب به کمک نشانگر برای ژنوتیپ های مقاوم هموزیگوت برای ژن Dn4 در نسل F2 محاسبه شد. EMAS برای نشانگر Xgwm337 برابر با 100% و AMAS برای نشانگرهای احاطه کننده Xgwm337-Xgwm106 و Xgwm337-Rg2 و نشانگرهای غیراحاطه کننده Xgwm106-Rg2 برابر با100% به دست آمد.
    کلیدواژگان: گندم، شته روسی، نشانگر مولکولی، نقشه ژنتیکی، انتخاب به کمک نشانگر، به نژادی گیاهان زراعی
  • یوسف نیک نژاد*، رضا ضرغامی، مرتضی نصیری، همت الله پیردشتی صفحات 113-121

    به منظور تعیین اثر محدودیت منبع و مخزن بر عملکرد و اجزا عملکرد چهار رقم برنج، آزمایشی در سال 1382 در موسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران (آمل) با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل اعمال محدودیت منبع و مخزن در چهار سطح (قطع تمام برگ ها به جز برگ پرچم, قطع برگ پرچم, قطع یک سوم انتهای خوشه و شاهد) و فاکتور رقم در چهار سطح (طارم، ندا، شفق و فجر) بود. در این آزمایش صفاتی از قبیل عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد دانه در خوشه، تعداد دانه پوک در خوشه، طول خوشه، درصد باروری خوشه و وزن هزاردانه، در تمام تیمارها ارزیابی شدند. با اعمال تیمارهای محدودیت منبع و مخزن بین ارقام از نظر عملکرد دانه، شاخص برداشت، طول خوشه، تعداد دانه در خوشه، تعداد دانه پوک در خوشه، وزن هزار دانه و سایر صفات مرتبط تفاوت معنی داری وجود داشت. اثر متقابل رقم ´ تیمار بر عملکرد دانه، شاخص برداشت و طول خوشه معنی دار (p < 0.01) شد. تیمار شاهد و قطع یک سوم انتهای خوشه به ترتیب با میانگین عملکرد 3/5255 و 1/4055 کیلوگرم در هکتار بیشترین و کمترین عملکرد را داشتند. در بین ارقام برنج، رقم ندا با میانگین 6/5419 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد را دارا بود. تیمار قطع یک سوم انتهای خوشه با میانگین 55/88 درصد بیشترین و تیمار قطع برگ پرچم با 4/76 درصد، کمترین درصد با روری خوشه را داشتند. شاخص برداشت، طول خوشه، تعداد دانه در خوشه با عملکرد همبستگی مثبت و معنی داری را داشتند و وزن هزار دانه با عملکرد همبستگی منفی داشت ولی این همبستگی معنی دار نبود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که در بین ارقام، رقم طارم دارای محدودیت مخزن و بقیه ازقام (فجر، شفق و ندا) دارای محدودیت منبع بودند.

    کلیدواژگان: برنج، محدودیت منبع و مخزن، عملکرد دانه، برگ پرچم
  • بهرام دهدار* صفحات 127-130

    استان اردبیل با سطح زیر کشت بیش از 27 هزار هکتار و با تولید سالانه حدود 800 هزار تن مقام اول را از نظر سطح زیر کشت و میزان تولید سیب زمینی دارد. اکثر سیب زمینی کاران استان اردبیل به لحاظ عدم وجود تاسیسات لازم برای پیش جوانه زنی و عدم اطلاعات فنی کافی در زمینه چگونگی پیش جوانه دار کردن غده های سیب زمینی و اهمیت آن قبل از کاشت، بدون تیمار پیش جوانه زنی اقدام به کاشت غده ها می کنند. اگر غده های بذری قبل از کاشت تولید نیش کرده باشند، بلافاصله بعد از کاشت پیدایش ریشه شروع و سبز شدن تسریع می شود. پیش جوانه زنی به زود سبز شدن، تشکیل زود هنگام غده و زودرس شدن محصول، منتهی می شود. در نتیجه این عمل عملکرد اغلب افزایش می یابد به ویژه اگر فصل رشد محدود باشد. پیش جوانه زنی همچنین به سبز یکنواخت و زراعت یکدست (وقوع کمتر بیماری شوره سیاه سیب زمینی) منتهی می شود. بذر سیب زمینی بایستی در زمان کاشت در مرحله مناسبی از نمو فیزیولوژیکی باشد.

|
  • H.R. Nikkhah *, A. Yousefi, M. Mahlouji, M. Arazmjou, Z. Ravari, M. Alhosseini, M. E. Pazhoumand, Y. Morovati Pages 1-12

    Effect of genotype × environment interaction (GE) is created by different responses of genotypes to different environmental conditions. Effect of GE interaction limits the accuracy of grain yield estimation and identification of specific genotypes for specific environments. Therefore, consideration of that is essential in progress of plant breeding. To determine yield stability and genotype× environment interaction effects, 20 barley genotypes were evaluated during 2000–2002 cropping seasons in seven moderate research stations including Karaj, Kerman, Isfahan, Birjand, Zarghan, Neishabour and Yazd. Combined analysis of variance on grain yield showed significant differences in years, locations, year × location, genotypes and genotype × location × year interaction. Since the genotype × location × year interaction was significant, different stability analysis methods were used to determine stable genotypes. Stability parameters such as Si 2, CVi, Sdi2, Wi2, di2, MS(Y/L)i, Ri2, R, SDR, SS(HV)I and SS(IC)i were estimated for each genotype. Overall, genotypes no. 4(Trompillo/L.Moghan), 13(Rihane–03) and 15 (Gustoe/Arar) showed the highest stability in most of methods of stability analysis, therefore, these genotypes were recommended for on-farm trials and release.

    Keywords: Barley, Yield stability, Stability Statistics, Genotype × environment interaction
  • P. Baradaran Anaraki *, M. Arbabi Masoud, R. Shafiei Ajbisheh Pages 15-27
    Two spotted spider mite (Tetranychus urticae complex) is an important pest of egg-plant in Iran. In the present study, population of eggs and active stages and amount of losses of the spider mite were determined on upper and lower leaves of nine egg-plant cultivars in Varamin during 2001-2002. The experiment was in a randomized complete block design with three replications. Each plot consisted of four rows and on each row ten egg-plants were cultivated. Spider mite population on all cultivars was checked at weekly samplings, from July to October. Number of mites (eggs and active stages) on upper and lower leaves were then counted by stereo binocular microscope. Loss percent of mite was assessed by measuring the weight of ten randomly selected fruits of each cultivar in three replications at fifteen day intervals during fruiting period. Analysis of variance on data showed significant differences of mite population on upper and lower leaves of different cultivars and also among the cultivars. In 2000, the highest mean populations of active mites on lower leaves, 37.80 and 46.87, and on upper leaves, 27.19 and 38.08 were recorded on Borazjan cv. in naturally and artificially infested treatments, respectively. In 2001, egg and active mite populations on cultivar were significantly different only in artificially infested treatment. The maximum numbers of eggs (63.47) and active stage (107.94) were recorded on Imami 905 cultivar. Maximum and minimum losses of 69.42% and 12.86% were recorded on Imami 905 and Ghalami Varamin cultivars. These cultivars were determined as the most susceptible and resistant cultivars to mite damage, respectively
    Keywords: Egg-Plant, Cultivars, two spotted spider mite, infestation, loss
  • H. Safaie *, B. Mansoori Pages 31-41
    Black root rot of chickpea (Cicer arietinum L.) is prevalent in Fars province of Iran. Using resistant or tolerant cultivars are the best measures of control. Three years studies were conducted to evaluate the reactions of 126 genotypes of chickpea from gene bank and 26 collections from the province to an isolate of Fusarium solani. Results of the greenhouse studies, by planting seeds in the artificially infested soil, indicated that all the genotypes and collections were susceptible. To investigate the possibility of field tolerance among the genotypes, seeds were planted in two separate locations, Fasa and Zarghan, as augmented design in double rows, 2 m long 60 cm distant, in a field naturally infested with F. solani. Genotypes no. 25, 41, 50, 51, 72, 90, 101 and 125 in Fasa and 9, 10, 13, 14, 25, 50, 51, 62, 78, and 79 in Zarghan were assessed as tolerant genotypes. In the third year, the reactions of these genotypes were revaluated in a naturally infested field in Zarghan where all the genotypes showed susceptible reactions. It is therefore concluded that 126 gene bank genotypes and 26 local collections were all susceptible to F. solani the cause of black root rot, in the Fars province.
    Keywords: Chickpea, black root rot, reactions of genotypes
  • A. Rezaeizad * Pages 43-58
    To determine the genotypes with high yield and tolerance to drought stress and find the best drought stress indices, a field experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications. In this experiment six genotypes of sunflower Azargol, Allstar, Record, Mehr, CMS60/52*R82 and CMS19*R256 were evaluated at Islamabad Research Station in 2002-2003. Genotypes were planted in two separate experiments, one with normal irrigation and the other with three irrigations in planting, buding and flowering stages. Results showed that drought stress caused a severe reduction in leaf area index, grain and oil yield, stem diameter and plant height. Under normal irrigation condition the highest grain yield obtained from Mehr and Record with 3908 and 3901 kgha-1, respectively. In drought stress conditions, the highest grain yield obtained from Azargol and Record with 2850 and 2634 kgha-1, respectively. It appeared that stress tolerance index (STI) and geometrical mean (GMP) might be the best indices to evaluate the genotypes for drought stress tolerance
    Keywords: Sunflower, genotypes, Drought Stress, stress tolerance indices
  • H. R. Fanaei *, H. Akbari Moghadam, Gh. Keykha, M. R. Naroueirad, S. S Modares Najafabadi Pages 59-74
    In order to study the effect of harvesting time on yield and yield components of oilseed rape, an split–plot experiment on the basis of randomized complete block design with three replications was conducted in Zahak Agircultural Research Station of Zabol during two cropping seasons (2002-2003 and 2003-2004). Two cultivars Sarigol (pf/7047) and (Hyola 308) were main plots and seven harvest times T1: harvest in 10% seed color change in siliques of main stem, T2: harvest three days after T1 stage, T3: harvest six days after T1 stage, T4: harvest nine days after T1 stage, T5: harvest twelve days after T1 stage, T6: harvest fifteen days after T1 and T7: harvest eighteen days after T1 stage were sub plots of the experiment. The Results showed significant differences on siliqua number in plant, 1000 seed weight, seed yield and oil yield from aspect of harvest time. Delay in harvest time caused decrease in seed yield, siliqua number in plant and 1000 seed weight. T3 had 33% and 32% higher yield than T6 and T7, respectively. Cultivars had significant differences for seed number in siliqua, seed yield, oil percent and oil yield. Hyola 308 with 3553 kgha-1 had 21% more yield than Sarigol. Oil percentage did not show significant difference in different harvest times. Oil yield changes in different harvest times followed the same manner as did seed yield. Other traits did not also show differences. Considering the results, harvesting 3-6 days after 10 percent seed color change in main stem siliques(30-40 % seed color change, approximately) and use of early maturity hybrids or cultivars are recommended for Sistan area and similar regions
    Keywords: Oilseed rape, Harvest time, yield, Cultivars
  • K.A. Goudarzi * Pages 75-85

    In order to evaluate the relationship of nutritional balance index (NBI) with yield and quality characteristics of grape, a four year experiment was conducted in Kohgiluyeh-va-Boyerahmad province. The purpose of this study was to determine the nutritional elements balance status and its effect on yield and quality of grape in orchards. In this experiment, DRIS norms were established first for grape. The established norms were then used to calculate DRIS indices and nutritional balance index for those orchards having low yields. Beside, exponential regression analysis was used to evaluate relationship of NBI with yield and quality characteristics of grape. The results showed a negative and significant (at 1% probability level) relationship between NBI and yield. Relationships of NBI with sugar, TSS and TSS/TA were negative that the latest case was significant at 5% probability level. Relationship between NBI and TA was positive but not significant. Based on the obtained results, the amount of NBI was high that expressed the imbalanced status of elements the most important factor in reduced grape yield and quality in orchards

    Keywords: grape, nutritional balance index, yield, Quality characteristics
  • Y. Mostoufi *, H. Seyed Hajizadeh, A. Talaei, M.A. Ebrahimzadeh Mousavi Pages 87-99
    Ethylene as a plant hormone plays a major role in senescence and loss of fruit quality and shelf life of apples. In order to maintain quality and increase storability of Golab Kohanz apples, an experiment was conducted in split factorial design with four replications. Treatments were threee different storage temperatures (1, 4 and 20 °C), gas combinations with two levels (2% CO2 + 3% O2 and 4% CO2 + 1% O2) and two types of polymeric films (polyethylene and polypropylene). The flesh firmness, total soluble solids (TSS). Electrolyte conductivity (EC), pH, terrible acidity (TA), TSS/TA and rate of ethylene production were measured in 14 days intervals. The results showed that ethylene production rate at 1°C was lower and the packed fruits under 1°C with gas combination of 1% O2 + 4% CO2 and polypropylene film maintained TSS, TA, TSS/TA and tissue firmness values compared to other treatments. pH and TSS/TA of fruits showed an increased trend, while TSS and TA decreased through the storage of fruits. The changes of quality factors occurred with slower rate than controls. The results indicated that modified atmosphere packaging has led to extension of storability and retardation of softening rate in fruits compared to controls
    Keywords: golab kohanz apple, Modified Atmosphere Packaging, Ethylene, quality, Storability
  • A. Arzani * Pages 101-112
    DNA markers have provided valuable tools for plant breeding and beneficial for germplasm characterization and indirect selection. Marker-assisted selection has the potential to deploy favorable gene combinations for disease and pest control as well as the quality of some crop products. However, practical application of molecular marker revealed that a successful MAS program depends on inheritance of the trait, number of individuals subjected to analysis and the genetic background. In this study, microsatellite (SSR) markers linked to the Russian wheat aphid (RWA) resistant gene (Dn4) and glume-color gene (Rg2) in wheat using a population of F2–derived F3 families derived from F2 single plants originating from a cross between the susceptible line (synthetic hexaploid-11) and the resistance cultivar (Halt) are reported. Two flanking microsatellite markers Xgwm106 and Xgwm337 are linked with Dn4 on the short arm of wheat chromosome 1D at 5.9 cM and 9.2 cM, respectively. The accuracy (AMAS) and efficiency (EMAS) of marker-assisted selection were calculated for homozygous RWA resistant genotypes of Dn4 gene in the F2 generation. Dominant morphological marker, Rg2, was also used for marker-assisted selection of Dn4 gene individually and in combination with microsatellite markers. EMAS of 100% for Xgwm337 marker and AMAS of 100% for bracketing markers Xgwm337-Xgwm106 and Xgwm337-Rg2 and non-bracketing markers Xgwm106-Rg2 were obtained.
    Keywords: Wheat, Russian wheat aphid, dna markers, linkage map, marker-assisted selection, crop breeding
  • Y. Niknezhad *, R. Zarghami, M. Nasiri, H.A. Pirdashti Pages 113-121

    In order to determine the effect of source-sink limitation on yield and yield components of four rice cultivars, an experiment was conducted at Rice Research Institute of Iran, Deputy of Mazandaran (Amol) in 2003. The experiment was in factorial based on randomized completely block design with four replications. The studied factors were source-sink limitation in four levels (cutting of all leaves except flag leaf cutting of flag leaf cutting of 1/3 end of panicle control) and cultivars in four levels (Tarom Neda Shafagh Fajr). Some traits such as grain yield, harvest index, grain number per panicle, unfilled grain number per panicle, panicle length, panicle fertility and 1000 grain weight in different source-sink limitation treatments were investigated. Results showed that imposing of different source-sink limitation treatments had a positive effect on all mentioned traits. Interaction effect between cultivar and source-sink limitation was also significant. The control and cutting of 1/3 end of panicle treatments had the highest (5255.3 kgha-1) and the lowest (4055.1 kgha-1) grain yield, respectively. Among cultivars, Neda had the highest grain yield (5419.6 kgha-1). Cutting of 1/3 end of panicle and cutting of flag leaf treatments had the highest (88.55 %) and the lowest (76.4 %) panicle fertility, respectively. There were positive and significant correlations between grain yield and harvest index, panicle length and grain number per panicle, but 1000 grain weight had a negative correlation with grain yield that was not significant. Generally, results showed that cultivar Tarom had sink limitation and other cultivars (Neda, Shafagh and Fajr) had source limitation

    Keywords: rice, source-sink limitation, yield, flag leaf
  • B. Dehdar * Pages 127-130

    To determine the effects of pre-germinating of tubers and plant density on yield and some agronomic traits of six commercial potato cultivars, an experiment was carried out in Ardebil Agricultural Research Station for two years (2001 and 2002). The experiment was in a split split splot on the basis of completely randomized block design with three replications. Pre-germination and non pre-germination treatments were used as the main plot, six potato cultivars Mondial, Draga, Agria, Arinda, Moren and Marfona as sub plots and plant densities of 75 ´ 25 and 75 ´ 20 cm as sub sub plots. The results showed that pre-germination significantly influenced tuber yield, number of tubers per plant, number of main stems and mean weight of single tubers. Cultivar Mondial with 35.688 tha-1 in pre-germination and 75 ´ 20 cm treatments produced the highest yield

    Keywords: Potato, Cultivars, Pre-Printing, plant density, yield